Robert Pecka
Novinky v Prahy 3

Novinky z Prahy 3 - Březen 2025 - Investice 300 mil. Kč, začátek trhů na Jiřáku a využití garáží

Březen 2025
Novinky z Prahy 3 - Březen 2025 - Investice 300 mil. Kč, začátek trhů na Jiřáku a využití garáží

Milí čtenáři,

zima nám pomalu končí, sluníčko konečně začíná svítit a zvyšující teploty lákají k prvním návštěvám zahrádek nebo parků. Dovolte mi vám v tomto krásném čase přinést březnové novinky (nejen) z radnice Prahy 3.

Pro ty, kteří mě neznají, jmenuji se Robert Pecka, jsem rodilý Žižkovák, zastupitel Prahy 3 a mimo jiné také správce facebookové skupiny Praha 3 Žižkov - Mí(ě)sto, kde žijeme.

Budu rád za vaše připomínky a nápady.

Třicátý žižkovský masopust se skvěle vydařil

Jubilejní 30. ročník žižkovského masopustu proběhl na jedničku.

Masopustní veselí ovládlo prvního března celý Žižkov. Dorazilo velké množství masek, které společně šířily radost po celé městské části. Kvalitu a slávu žižkovského masopustu podtrhuje i fakt, že si na něj našlo cestu mnoho novinářů a doslova celá republika mohla vidět, že nejlepší masopust je u nás!

Kdo nestihl dorazit, může se podívat například na televizní reportáž.

Investice v roce 2025 přesáhnou 331 milionů korun

Praha 3 schválila rozpočet na rok 2025. Do investic dáme přes 331 milionů korun. Zásadní samozřejmě není jen částka, ale především to, kam peníze půjdou. Dlouhodobou prioritou naší koalice je školství. Do něj nasměrujeme 167 milionů korun. 87 milionů přispějeme na provoz škol a 80 milionů půjde na rozvoj našich školních objektů. Vlajkovým projektem školství je výstavba nové školky v Jeseniově ulici.

Mezi další významné projekty patří například rekonstrukce vinohradské polikliniky, skatepark na Pražačce nebo miliony do sportu a kultury na Praze 3.

Koho zajímají investice více, může si je detailněji projít v Radničních novinách.

Budoucí využití garáží Biskupcova

Studenti Fakulty architektury ČVUT nám na radnici přestavili své návrhy budoucího možného využití garáží Biskupcova.

Jejich návrhy ukázaly, že by garáže nemusely sloužit jen k parkování, ale mohly by nabídnout i nové možnosti pro veřejnost. Od lezeckého centra, sportovní haly a tělocvičny, přes galerii, divadlo až po polikliniku.

Myšlenku spolupráce se studenty ČVUT přinesl můj kolega Karel Vejvoda, který předsedá výboru pro územní rozvoj.

Trhy na Jiřáku se vrací

Oblíbené trhy na Jiřáku nezastaví ani rekonstrukce náměstí.

Od 19. března si můžete na Jiřáku znovu nakoupit v obvyklých dnech a časech:

středa - pátek: 8:00 - 18:00

sobota: 8:00 - 14:00

Stánky najdete naproti škole. Aktuality sledujte na webu:

Žižkov - kolébka českého skautingu

Věděli jste o tom, že na Žižkově vznikla česká odnož celosvětového skautingového hnutí? Na Praze 3 žije skauting dodnes. Skauti mají u nás přes tisíc členů!

Mimochodem, věděli jste, že současný starosta Michal Vronský i jeho předchůdce Jiří Ptáček, jsou oba skauti?

Koho zajímá o skautech více, doporučuji aktuální Radniční noviny.

Náhledová fotografie je vůbec z prvního skautského tábora na našem území, který vyrazil právě z Prahy 3.

Moderní asijské bistro na Praze 3

V mém minulém newsletteru měl suverénně největší počet rozkliknutí tip na jídlo. A jelikož jsem zase někam vyrazil, rád se podělím o další.

Pokud milujete nudle, bistro Chi Xiao Mian v Laubově ulici je místo, kam byste měli zamířit. Tip na tento podnik jsem dostal od šéfkuchaře Jana Punčocháře, který sem chodí na Nudle s lilkem.

Specializují se zde především na nudle. Kromě nudlí jsem ochutnal i knedlíčky, které byly také skvělé. Těsto bylo jemné a náplň šťavnatá, takže rozhodně stojí za vyzkoušení.

Interiér je moderní, útulný a působí jako z katalogu IKEA, rozhodně jiný než klasická představa asijského bistra s plastovými židlemi a červenými lampiony.

📍 Chi Xiao Mian
🍽️ Prostředí – 5/5
👨‍🍳 Jídlo – 5/5
💰 Ceny – $$$ z 5
🤵‍♂️ Obsluha – 5/5

Pokud hledáte kvalitní asijské nudle v moderním prostředí, Chi Xiao Mian je skvělá volba!

A to je z mého letošního třetího newsletteru všechno. Užívejte si začínající jaro a budu se těšit za měsíc!

Děkuji za přečtení!

S pozdravem,

Robert Pecka

© 2025 Robert Pecka